دستگاه خشک کن انجمادی ویژه مواد غذایی رونمایی شد
به گزارش وبلاگ برداری به نقل از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم در حاشیه بازدید از موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی از دستگاه خشک کن انجمادی مواد غذایی که بر اساس احتیاج صنعت غذای کشور طراحی و ساخته شده، رونمایی کرد.

دکتر سید مهدی میرزابابایی مدیر گروه طراحی ماشین آلات مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی در این مراسم گفت: سالیانه حدود 35 درصد محصولات کشاورزی به صورت ضایعات هدر می فرایند که صنایع تبدیلی با جلوگیری از ضایع شدن محصولات کشاورزی می تواند حجم ضایعات کشاورزی را به حدود 10 درصد در سال کاهش دهند.
وی ادامه داد: خشک کردن محصولات غذایی می تواند در کاهش ضایعات کشاورزی تاثیر چشمگیری داشته باشد. این صنعت در بسیاری از زمینه ها همچون فراوری میوه خشک در مقیاس خانگی قابلیت پیاده سازی دارد، از این رو می تواند به سرعت در بین کشاورزان توسعه یابد.
میرزابابایی با بیان اینکه کاربرد اصلی دستگاه خشک کن انجمادی خشک کردن و افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی است، اضافه نمود: در حال حاضر برترین روش برای افزایش زمان ماندگاری محصولات روش خشک کردن انجمادی است چراکه کیفیت محصولات خشک شده در این روش به طور قابل توجهی نسبت به سایر روش های خشک کردن بهبود می یابد.
در ادامه دکتر محسن حیدری عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی و مجری این طرح پژوهشی نیز در این رابطه گفت: عملیات خشک کردن انجمادی در دمای پائین و محیط خلاء اتفاق می افتد که علاوه بر حذف کامل رطوبت مواد غذایی، عطر، طعم، رنگ و ظاهر محصول حفظ می گردد و مواد مغذی حساس به حرارت حداقل آسیب را متحمل می شوند.
وی اضافه نمود: این موضوع باعث افزایش قابل توجه عمر نگهداری محصولات خشک شده به روش انجمادی می گردد و بعلاوه به علت اینکه تمام فرایند در حالت جامد اتفاق می افتد از چروکیدگی و تغییرات ساختاری در محصول جلوگیری شده به طوریکه بافت آن ساختاری کاملا متخلخل دارد و لذا امکان جذب مجدد رطوبت را فراهم می نماید.
وی با بیان اینکه این دستگاه برای محصولات گوشتی طراحی و ساخته شده است اعلام کرد: در حال حاضر با در اختیار داشتن دانش طراحی آن امکان طراحی و ساخت برای سایر محصولات غذایی در مقیاس های مختلف وجود دارد.
حیدری با بیان اینکه طراحی دستگاه به گونه ای است که تا 35 درصد هزینه های ساخت را کاهش می دهد گفت: تفاوت دستگاه حاضر با نمونه موجود در این است که این دستگاه براساس خشک کردن طیف گسترده ای از مواد غذایی طراحی شده در حالی که نمونه های موجود یا در مقیاس آزمایشگاهی هستند و یا برای کاربردهای عمومی طراحی شده و مشخصات فنی آن در خیلی اوقات بیشتر از حد احتیاج بوده و همین عامل باعث گران شدن آنها می گردد.
مجری این طرح پژوهشی در خصوص بعضی از ویژگی های نمونه ساخته شده در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی اعلام کرد: مدت زمان خشک شدن در نمونه ساخته شده نسبت به سایر نمونه ها تا 50% کاهش یافته و دستگاه ساخته شده توان منجمد سازی مواد غذایی را تا دمای -40oC در مدت زمان سه ساعت را دارد.
عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی گفت: قیمت دستگاه ساخته شده در حدود یک چهارم قیمت دستگاه های موجود در دنیا است که فراوری آن در داخل کشور منجر به صرفه جویی ارزی خواهد شد.
حیدری گفت: با توجه به اجرای موفقیت آمیز این طرح فناورانه، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی این قابلیت را دارد که طراحی و ساخت این دستگاه ها را برای سایر محصولات غذایی در مقیاس های آزمایشگاهی، نیمه صنعتی و صنعتی به انجام رساند.
منبع: خبرگزاری مهر