خواص واسابی برای سلامتی
به گزارش وبلاگ برداری، واسابی که در برخی از منابع بدان ترب ژاپنی نیز می گویند، یکی از مهم ترین اعضای خانواده شب بویان محسوب می گردد. از دیگر نام های این گیاه می توان به اژدهای سبز و خشم آسمان اشاره نمود. یکی از استفاده های اصلی از این گیاه، تهیه سس و ادویه می باشد. ژاپنی ها در بسیاری از غذاهای خود از این چاشنی بهره می برند.
واسابی نه تنها طعم بسیار قوی ای دارد، بلکه اثرات آن بر روی سلامتی نیز بسیار قدرتمند می باشند. گیاه واسابی بسیار شبیه به کلم ها و تُرُب ها بوده و عضوی از خانوادۀ گیاهان Brassicaceae است. اگرچه واسابی از گونۀ ترب ها نیست، اما به طور معمول با نام ترب ژاپنی شناخته می شود، احتمالا علت این نامگذاری به طعم قوی و تند وتیز این گیاه بر می شود که شبیه به ترب می باشد.به گزارش گیاه یاب به نقل از ارگانیک فکتس اگرچه طعم واسابی قوی و تند است، اما متفاوت از طعم ترکیب کپسایسین می باشد که در فلفل های تند یافت می شود. مصرف کپسایسین باعث ایجاد حس سوختن زبان می شود، اما واسابی حس بویایی را تحت تاثیر قرار داده و باعث آزاد شدن بخار های شیمیایی می شود که بر روی مجرای بینی اثر می گذارند.
ارزش غذایی واسابیاین چاشنی حاوی فیبر، پروتئین و انرژی است. از نظر مواد معدنی، واسابی حاوی کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی می باشد که همگی عناصر طبیعی و مورد نیاز برای یک رژیم غذایی مناسب هستند. واسابی همچنین سرشار از ویتامین ث، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات، ویتامین آ و ویتامین ب6 است. همچنین، این گیاه سطوح بالایی از آنتی اکسیدان های خاص نظیر ایزوتیوسیانات ها را در خود جای داده و همچنین حاوی کلسترول بسیار کمی میباشد.
به طور کلی، اگر واسابی در مقادیر مناسب به رژیم غذایی اضافه شود، می تواند اندازه دریافت مواد مغذی را افزایش داده و اثری مثبت بر سلامت کلی فرد داشته باشد.
در ادامه به آنالیز برخی از خواص واسابی یا ترب ژاپنی می پردازیم.
پیشگیری از سرطانمصرف منظم واسـابی می تواند به پیشگیری از برخی از انواع سرطان یاری کند. مهم ترین مواد مغذی موجود در واسابی، ایزوتیوسیانات ها هستند. این مواد بعد از برداشت یا بریدن گیاه واسابی و به وسیله گلوکوزینولات ها به وجود می آیند. آنتی اکسیدان های ایزوتیوسیانات مختلفِ موجود در این گیاه بسیار برای از بین بردن رادیکال های آزاد در سراسر بدن مفید می باشند.
محافظت از سلامت قلبیکی دیگر از دلایلی که باید واسابی را به طور منظم به رژیم تان اضافه کنید، خاصیت آن در پیشگیری از بیماری های قلبی - عروقی می باشد. خواص ضد هیپرکلسترولمی (بالا بودن کلسترول در خون) موجود در این گیاه برای کاهش سطوح کلسترول در بدن مفید بوده و خطر سکته مغزی و حملات قلبی را از شما دور می نمایند.
درمان آرتروزمطالعات نشان می دهند که این گیاه عجیب وغریب برای کاهش تورم مفاصل، التهاب و حتی تسکین اثرات آرتروز می تواند مفید باشد. این خاصیت دوباره به وجود ایزوتیوسیانات ها در این گیاه مرتبط است که برای کاهش التهاب مفاصل، رباط ها و عضلات -که می توانند با آرتروز و درد مفصل مرتبط باشند- مفید هستند.
از بین بردن باکتری هاثابت شده است که ترکیبات قوی و طبیعی واسـابی برای مبارزه با عفونت های باکتریایی موثر می باشند. در مطالعه ای که اخیرا بر روی خواص ضد باکتریایی مواد غذایی و سبزیجات مختلف اجرا شده است، واسـابی توانست رتبۀ موثرترین غذا را برای مبارزه با باکتری E. coli و Staphylococcus aureus کسب کند. این بدین معناست که با مصرف منظم واسابی و حفظ سطوح مناسب ایزوتیوسیانات ها در رژیم غذایی، می توان از بروز مسمومیت غذایی و مسائل مشابه دیگر جلوگیری کرد.1
آلرژی های فصلی را کاهش می دهدآلرژی می تواند با اجتناب از عوامل آلرژی زا برطرف شود. در برخی از آلرژی های فصلی عامل آلرژی نوعی باکتری است و از آنجایی که واسابی به خاصیت ضد باکتری معروف است، با مصرف آن می توان به راحتی با باکتری عامل مقابله کرد و عامل آلرژی را از بین برد.
دفاع از بدن در مقابل عفونت های باکتریاییعلت اصلی که واسابی به همراه سوشی و ساشیمی سرو می شود، فقط به این علت که طعم قوی دارد و غذا را خوشمزه می نماید نیست، بلکه در ترکیب با ماهی خام می تواند باکتری هایی که به صورت ناخواسته در ماهی وجود دارند، از بین ببرد. عامل های ضد میکروبی موجود در واسابی تضمین می نمایند که با مصرف این غذا آسیب و مسئله ای برای سلامتی شما ایجاد نشود.
سکته مغزی را کاهش می دهداین مساله که بدن به خون برای تامین نیازهایش نیاز دارد، از کسی پنهان نیست و همچنین قلب نقش مهمی در فراوری و توزیع خون لازم در سطح بدن دارد. مغز قسمتی از بدن است که به خون نیاز دارد، بدون خون کافی مغز دچار آسیب می شود که این آسیب با سکته مغزی شروع می شود. علت اینکه خون کافی به مغز نمی رسد این است که لخته های خونی در عروق یافت می شوند که می تواند گردش خون را محدود کند.
تنظیم سطح کلسترول بدنواسابی به علت خواص ضد هیپرکلسترولمی که دارد، می تواند سطح کلسترول بدن را تنظیم و کنترل نماید. این ویژگی می تواند فراوری LDL یا همان کلسترول بد را کاهش دهد و در نتیجه نقش مهمی در جلوگیری از تجمع لخته های خون دارد، و در نتیجه همواره کلسترول پایین تر از سطح نرمال واقع شده است و وقتی کلسترول از سطح نرمال کم تر است، مقابله و کنترل سایر بیماری های مربوط به قلب و انواع سکته نیز آسان تر است.2
خاصیت ضدالتهابییکی از ویژگی های فوق العاده واسابی خاصیت ضد التهابی طبیعی به علت ترکبیات موجود در ریشه سبز رنگ گیاه واسابی است که می تواند پروستاگلاندین ها را که منجر به تحریک و درد می شوند، متوقف کند.
این گیاه احتمالا به عنوان راهی برای درمان التهاب به کار نمی رود، ولی می تواند در کاهش علایم موثر باشد.
خطر پوکی استخوان را کاهش می دهدبه علت خاصیت ضد التهابی که واسابی دارد، برای سلامتی استخوان ها و جلوگیری از خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز با کاهش ورم و التهاب در مفاصل مفید است.
ترکیب آنتی اکسیدانی ایزوتیوسیانات موجود در واسابی نقش مهمی در این مساله دارد.
مصرف واسابی به طور معمول در رژیم غذایی می تواند سلامت استخوان ها را تضمین نماید.
برای برطرف مسائل دستگاه تنفسیاز مسائل دستگاه تنفسی می توان به گرفتگی بینی و سینوس اشاره نمود.
واسابی دارای ایزوتیوسیانات است که می تواند عوامل تحریک نماینده این مسائل باشد را برطرف کند.
همچنین، بوی تند و قوی آن نیز می تواند روی عملکرد بهتر دستگاه تنفسی تاثیر بگذارد.
از پوسیدگی دندان جلوگیری می نمایدپوسیدگی بیماری است که در نواحی گرم و مرطوب رخ می دهد و اکثرا هم در دندان به علت وجود باکتری استرپتوکوک اتفاق می افتد.
این باکتری می تواند به علت افزایش بیش از حد قند و خواص اسیدی اندام بدن رشد کند و واسابی می تواند با خاصیت ضد باکتریایی خود از رشد این باکتری جلوگیری کند و پوسیدگی را به صورت طبیعی از بین ببرد.
درمان آرتریتپزشکان طب سنتی چینی، قرن ها پیش بر این باور بودند که استفاده از این گیاه می تواند مواردی مانند تورم مفصلی، التهاب و سرخی را کاهش بدهد. همین موضوع است که باعث می شود عده زیادی برای درمان آرتریت از واسابی استفاده نمایند. باز هم ترکیبات آنتی اکسیدانی قوی ایزوتیوسیانات مسئولیت این ویژگی را بر عهده دارد. تحقیقات نشان می دهد که مصرف منظم عصاره این گیاه تا 60 درصد از خطر ابتلا به آرتریت جلوگیری می نماید. همچنین مطالعات دانشکده پزشکی هوجو در ژاپن حاکی از این است که این گیاه به حفظ سلامت استخوان در انسان یاری نموده و در نتیجه در کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان نقش دارد.
عوارض و مضراتعلیرغم مزایای بسیاری از واسابی، شما باید از برخی خطرات و هشدارهای مرتبط با آن آگاه شوید و مهمتر از همه:
واسابی ممکن است علائم ناخوشایند مانند اسهال، تهوع، مسائل معده، بیماری های هموراژیک ایجاد کند.
برخی از افراد به مواد غذایی مانند واسابی حساس هستند، بنابراین قبل از مصرف این باید اطمینان حاصل کنید که فرد حساس به واسابی نیست.
ایجاد مسائل برای کبد، همانطور که واسابی حاوی مواد سمی است اگر اندازه زیادی از آن مصرف شود ممکن است باعث آسیب جدی به کبد ناشی از ناتوانی در مقابله با این سموم شود.3
پی نوشت:
1.www.giahyab.com
2.www.takandam.com
3.www.sepandjam.ir
منبع: راسخون