احیای سرخس خشک شده

به گزارش وبلاگ برداری، سرخس ها گیاهان آپارتمانی مناسبی برای حمام یا آشپزخانه شما هستند و برای مجموعۀ گیاهان گلخانه ای هم یک انتخاب خوب در نظر گرفته می شوند؛ اما این گیاه هم مانند سایر گیاهان ممکن است دچار مشکلاتی گردد که یکی از آن ها خشک شدن و پژمرده شدن سرخس است. به همین علت قصد داریم در این مطلب درباره احیای سرخس خشک شده بیشتر صحبت کنیم تا شما قادر به پیشگیری از بروز این مشکل باشید.

احیای سرخس خشک شده

آنالیز علت خشک شدن گیاه سرخس

رایج ترین دلایل خشک شدن سرخس، رطوبت کم هوا، کمبود یا بیش از حد بودن نور خورشید، استفاده کردن از کود زیاد و زمان نامناسب آبیاری است. هرچند که سرخس ها رطوبت هوای بالا را ترجیح می دهند، اما بعضی از گونه های آن در فضای نسبتاً خشک بهتر رشد می نمایند.

برای مثال، همه سرخس های آسپلنیوم به سایه و فضای مرطوب احتیاج دارند؛ در حالی که سرخس پا خرگوشی هوای خشک را ترجیح می دهد. اگرچه می توانید انواع مختلف سرخس را در گلخانه پرورش دهید، اما قیل از هر چیز باید مطمئن شوید که احتیاجهای گیاه را به درستی آنالیز نموده اید تا در صورت پژمرده یا خشک شدن، بتوانید برای احیای سرخس خشک شده خود اقدام کنید.

مطلب پیشنهادی: معرفی برترین کودها برای گیاهان آپارتمانی

آیا احیای سرخس خشک شده امکان پذیر است؟

در صورت ایجاد شرایط مساعد برای رشد، شما می توانید نسبت به احیای سرخس خشک شده تان اقدام کنید. بیشتر سرخس ها گیاهان مقاومی هستند؛ بنابراین چند هفته پس از اصلاح شرایط، احیای گیاه سرخس آغاز می گردد. خبر خوب این است که اگر سرخس مرده باشد که معمولاً در دماهای سرد و در زمستان این اتفاق میفتد، پس از افزایش دما و با فرا رسیدن بهار، گیاه دوباره احیا می گردد.

7 مرحله برای احیای سرخس خشک شده

در صورتی که قصد نجات درخت در حال خشک شدن خود را دارید، با انجام مراحل ذیل می توانید نسبت به احیای گیاه سرخس خشک شده خود اقدام کنید:

  1. گیاه را آبیاری کنید و اجازه دهید یک ساعت بماند. سپس گلدان را روی لبه میز بکوبید و گیاه را از گلدان خارج کنید.
  2. تمام شاخه های در حال مرگ را به میزان 5 سانتی متر برش دهید و شاخه های مرده را جدا کنید.
  3. ریشه های مرده و ضعیف شده را حذف کنید.
  4. یک گلدان تازه بردارید و یک تکه مش سیمی در ته آن قرار دهید. سپس نیمی از گلدان را با خاک ارگانیک و با زهکشی خوب پر کنید.
  5. برای احیای سرخس خشک شده، گیاه را در وسط گلدان قرار دهید و به تدریج فضای اطراف را با مخلوط خاک مناسب پر کنید. در قدم بعد با دست، سطح خاک را فشار دهید.
  6. خاک را آبیاری کنید تا مرطوب شده اما خیس نگردد. خاک گلدان بین 2 آبیاری باید خشک گردد.
  7. اگر فضای کافی دارید، گلدان را روی لبه پنجره رو به شمال و در برابر تابش مستقیم آفتاب قرار دهید.

مطلب پیشنهادی:اصول آبیاری گل و گیاه آپارتمانی

احیای سرخس خشک شده در گلدان

سرخس را در گلدان نگه دارید و برگ های خشک شده را به میزان 5 سانتی متر ببرید تا برگ های سبز سالم دست نخورده باقی بمانند. شما باید در وسط گیاه، برگ های سالمی داشته باشید. حدود 5 سانتی متر از سطح خاک را بردارید و خاک تازه را جایگزین کنید.

به منظور احیای سرخس خشک شده، گیاه را در یک سطل بزرگ آب خیس کنید تا کاملاً زهکشی گردد. درنهایت آن را روی طاقچه یا در فضای باز و نور کامل و غیرمستقیم خورشید قرار دهید.

چرا سرخس قهوه ای می گردد و می میرد؟

نوک برگ سرخس به علت رطوبت کم و آبیاری کم قهوه ای می گردد و اغلب فقط نوک برگ های سرخس قهوه ای و خشک خواهد شد.

1. علت قهوه ای و خشک شدن سرخس

  • رطوبت کم
  • درجه حرارت بالا
  • جریان هوای بیش از حد (از تهویه مطبوع یا جریان های همرفتی ناشی از گرمایش مرکزی)
  • آفتاب بیش از حد
  • آبیاری زیاد

علت قهوه ای شدن سرخس ها رطوبت کم، کم آبی یا درجه حرارت بالا است. سرخس به رطوبت 50 تا 70 درصد، دمای بین 18 درجه سانتی گراد تا 23 درجه سانتی گراد و خاکی مرطوب اما غیراشباع احتیاج دارد. سرخس ها به علت استرس ناشی از رطوبت کم، دمای بیش از حد گرم یا سرد و خاک خشک قهوه ای می شوند.

علت این که رطوبت کم شایع ترین علت قهوه ای شدن سرخس ها است، این است که سرخس ها رطوبت حداقل 30 درصد را ترجیح می دهند؛ در حالی که هوای بیشتر خانه ها به رطوبت 10 درصد می رسد و همین هوای خشک است که باعث قهوه ای شدن برگ سرخس می گردد.

سرخس ها گیاهان جنگلی هستند و هوای خشک یا منطقه ها خشک خانه را تحمل نمی نمایند؛ زیرا در تضاد قابل توجهی با شرایط طبیعی آن ها است که رطوبت نسبی 70٪ در نظر گرفته می گردد.

مطلب پیشنهادی:تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی

2. دلایل رطوبت کم

  • آفتاب زیاد
  • دمای زیاد
  • تهویه هوا یا تهویه مطبوع اجباری
  • منابع گرمای داخلی

رطوبت کم باعث می گردد تا نوک برگ سرخس ها قهوه ای شوند و برگ ها ترد شده و از بین بروند.

در کنار رطوبت کم، کم آبی یکی دیگر از شایع ترین دلایل قهوه ای شدن سرخس ها است. سرخس ها برای سبز ماندن احتیاج دارند که خاکشان به طور مداوم و یکنواخت مرطوب باشد و اگر بین دفعات آبیاری، خاک بیش از حد خشک گردد، برگ ها قهوه ای و ترد با ظاهری پژمرده می شوند.

بعلاوه اگر کود خیلی زیاد یا با غلظت زیاد بهره ببرید، می تواند ریشه های حساس سرخس را بسوزاند که باعث می گردد نوک سرخس به رنگ قهوه ای در بیاید.

مطالعه بیشتر: گیاهانی که سریع رشد می نمایند!

نحوه احیای سرخس خشک شده و برگ قهوه ای سرخس

برای احیای سرخس هایی که برگ هایشان قهوه ای و خشک شده، مهم است که شرایط مرطوب محیط بومی آن را با ایجاد یک میکرو اقلیم مرطوب در اطراف سرخس، بازسازی کنید.

  • برای احیای سرخس خشک شده، گیاه را در اتاقی قرار دهید که به طور طبیعی رطوبت بیشتری دارد؛ مانند حمام یا آشپزخانه. هوای حمام به مراتب مرطوب تر از هر اتاق دیگری در خانه بوده و بیشتر شبیه رطوبت محیط بومی سرخس است. همین عامل باعث کمتر از دست دادن آب برگ ها شده و از خشک شدن آن ها جلوگیری می نماید.
  • برای نجات درخت در حال خشک شدن، سرخس گلدانی را روی یک زیرگلدانی یا سینی پر از آب اما روی سنگریزه ها قرار دهید. در این شرایط آب زیر و اطراف گلدان تبخیر شده و یک میکرو اقلیم مرطوب در اطراف برگ های سرخس شما ایجاد می نماید که شبیه شرایط مرطوب طبیعی ترجیحی آن است که درنهایت از قهوه ای شدن برگ های سرخس جلوگیری می نماید. به این منظور گلدان را بالای خط آب نگه دارید تا خاک اشباع نگردد؛ چراکه این عامل باعث پوسیدگی ریشه می گردد.
  • سرخس ها را آبیاری کنید تا خاک آن دائماً مرطوب باشد، اما اشباع نگردد. سرخس ها در خاکی با میزان زیادی مواد آلی رشد می نمایند که رطوبت را به طور مداوم در اطراف ریشه ها حفظ می نماید، اما زهکشی خوبی دارد؛ طوری که ریشه ها در خاک باتلاقی قرار نمی گیرند. سرخس ها را در خاک خوب بکارید و به طور مرتب آن را مرطوب کنید.
  • همواره سرخس ها را به خوبی آبیاری کنید. آبیاری سخاوتمندانه تضمین می نماید که رطوبت به ریشه های سرخس می رسد تا ریشه ها بتوانند رطوبت را به برگ ها منتقل نمایند. آبیاری خیلی کم باعث می گردد تا سطح خاک گلدان مرطوب گردد اما آب به ریشه نرسد. همواره گیاه را طوری آبیاری کنید که آب اضافی از پایه گلدان بیرون بیاید.
  • سرخس را در سایه قرار دهید و آن را از آفتاب کامل دور نگه دارید. نکته مهم در خصوص نگهداری سرخس این است که آن ها می توانند در سایه رشد نمایند؛ بنابراین منطقه ای را پیدا کنید که نور مستقیم خورشید نداشته باشد؛ زیرا می تواند برگ ها را سوزانده و خاک را خشک کند که درنهایت باعث قهوه ای شدن برگ ها می گردد.
  • برای احیای سرخس خشک شده، به جای آب سرد یا گرم، سرخس را با آب ولرم آبیاری کنید. بیشتر سرخس ها گیاهان گرمسیری هستند و آبیاری با آب ولرم شرایط طبیعی را برای آن ها ایجاد می نماید. اگر آب بسیار سرد باشد، به ریشه های حساس آن ها شوک وارد می نماید که می تواند باعث قهوه ای شدن برگ سرخس گردد.
  • سرخس را در منطقه ای قرار دهید که جریان هوای ناشی از تهویه مطبوع وجود ندارد. نوسانات دما در طول سال، روشن و خاموش شدن سیستم گرمایشی و تهویه مطبوع، شرایط متغیری را برای سرخس ها ایجاد می نماید که باعث قهوه ای شدن آن ها می گردد که نشانه استرس است.
  • برای احیای سرخس خشک شده با گیاهان بیشتر، محیط مرطوب تری را ایجاد کنید. با قرار دادن چندین گیاه آپارتمانی سبز در نزدیکی یکدیگر، می توانید به ایجاد یک میکرو اقلیم مرطوب در اطراف سرخس خود یاری کنید. این کار می تواند به احیای گیاه سرخس شما و تکرار شرایط رشد در محیط طبیعی یاری کند.
  • برترین کاری که می توانید برای احیا کردن و نجات گیاه آپارتمانی خود انجام دهید، خرید یک دستگاه رطوبت ساز است. این کار برترین راه برای ایجاد شرایط مرطوب در اطراف سرخس است که شرایط مرطوب طبیعی آن را تقلید می نماید.

    با این روش می توانید به سطح رطوبت مطلوب برای رشد سرخس ها برسید؛ زیرا در این شرایط قادر هستید تا درصد رطوبت را دقیقاً مطابق با ترجیح سرخس تنظیم کنید.

  • مه پاش کردن سرخس ها با بطری اسپری نیز می تواند به احیای سرخس خشک شده شما یاری نمایند، با این حال توجه به این نکته مهم است که مه پاش کردن بعضی از گونه های سرخس می تواند خطر بیماری لکه برگی در آن ها را افزایش دهد.

هنگامی که شرایط به ترجیح سرخس ها رسید، گیاهان باید دوباره رشد نمایند.

احیای سرخس خشک شده با برگ های زرد و آویزان

برای احیای سرخس های خشک شده با برگ های زرد و آویزان، بازسازی شرایط خاک با زهکشی خوب و اطمینان از عدم نشستن ریشه های سرخس در خاک اشباع شده از آب که باعث پوسیدگی ریشه می گردد، مهم است.

  • سرخس خود را هر چند دفعه که لازم است آبیاری کنید تا خاک به طور مداوم مرطوب باشد اما اشباع نگردد. این که چقدر سرخس ها را آبیاری می کنید، به میزان سرخس، رطوبت اتاق و این که خاک گلدان شما چقدر رطوبت را حفظ می نماید، بستگی دارد.

    از آبیاری هر روز سرخس خودداری کنید؛ چون می تواند اکسیژن را از خاک خارج، ریشه ها را از اکسیژن محروم و از تنفس ریشه جلوگیری کند.

  • برای احیای گیاه سرخس، گیاه را در خاک گلدان با مواد آلی زیاد بکارید. خاک گلدان با کیفیت خوب و مواد آلی فراوان، به حفظ رطوبت خاک یاری نموده و رطوبت مورداحتیاج ریشه سرخس را تأمین می نماید اما ساختار متخلخلی دارد که اجازه می دهد آب اضافی تخلیه گردد تا خاک غرق آب نگردد.

    اگر بعد از آبیاری متوجه شدید که خاک شما به کندی زهکشی می نماید، سوراخ های زهکشی گلدان را آنالیز کنید که مسدود نشده باشند و در صورت احتیاج خاک گلدان خود را عوض کنید.

  • همواره سرخس ها را در گلدان هایی با سوراخ های زهکشی در کف، بکارید. در حالی که سرخس ها با خاک دائماً مرطوب سازگار هستند، برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه به زهکشی مناسب نیز احتیاج دارند. گلدانی با سوراخ های زهکشی در کف انتخاب کنید تا آب اضافی از آن خارج گردد.
  • اطمینان حاصل کنید که زیر گلدانی ها و سینی های زیر سرخس گلدانی شما، مانع تخلیه آب از خاک نمی شوند تا از زرد شدن برگ ها جلوگیری گردد. سرخس ها به رطوبت بالایی احتیاج دارند به همین علت توصیه می گردد سرخس گلدانی خود را روی سینی پر از آب قرار دهید. با این حال لازم است که بین سطح آب و پایه گلدان سرخس فضایی وجود داشته باشد تا آب بتواند به طور مؤثر از سوراخ زهکشی خارج گردد و در اطراف ریشه سرخس آب جمع نگردد.

بیشتر بخوانید: گیاهان بی خطر برای حیوانات خانگی

جمع بندی

اگر سرخس شما آویزان شده و زرد می گردد، برای احیای سرخس خشک شده، روش های آبیاری گیاه را اصلاح کنید تا خاک به طور مداوم مرطوب باشد اما اشباع نگردد. اگر ریشه سرخس برای مدت طولانی در خاک باتلاقی باشد، احتمالاً دچار پوسیدگی ریشه شده و از بین می رود. شما با در نظر گرفتن دیگر نکاتی که در این مطلب از مجله وبلاگ برداری به آن ها اشاره کردیم، می توانید علت خشک شدن گیاه سرخس خود را شناسایی نموده و تدابیر لازم را برای احیای گیاه سرخس تان بیندیشید.

منبع: آچاره

به "احیای سرخس خشک شده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "احیای سرخس خشک شده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید