یک گیلان کوچک دیگر!

به گزارش وبلاگ برداری، قلوه سنگ های صاف و صیقلی زیر کفش هایت تلق تولوق صدا می نمایند و از یک راهروی باریک سنگی رد می شوی که مثل یک خط خاکستری روی تن جنگلی انبوه می ماند. جنگلی که الان حسابی طلایی و پاییزی شده است. این خط خاکستری را که ادامه بدهی یک جا وصل می شوی به روستاهای باصفای گیلان!...

یک گیلان کوچک دیگر!

یک گیلان کوچک دیگر!

نویسنده: م. شیرازی

قلوه سنگ های صاف و صیقلی زیر کفش هایت تلق تولوق صدا می نمایند و از یک راهروی باریک سنگی رد می شوی که مثل یک خط خاکستری روی تن جنگلی انبوه می ماند. جنگلی که الان حسابی طلایی و پاییزی شده است. این خط خاکستری را که ادامه بدهی یک جا وصل می شوی به روستاهای باصفای گیلان!...

اینجا موزه ی میراث روستایی گیلان است. جایی بسیار دیدنی که شرط می بندم خیلی از مسافرهای شمال کشور آن را از قلم انداخته اند! موزه ی میراث روستایی گیلان یک فضای 260 هکتاری است که در دل جنگل سراوان ایجاد شده است. این موزه ى زیبا و منحصر به فرد اولین اکوه موزه ى خاورمیانه است که در فضایی باز ایجاد شده است و تاریخچه و فرهنگ و زندگی روستایی مردم استان گیلان را روایت می نماید. هر قسمت این موزه مربوط به روستایی از استان گیلان است. در هر روستای این موزه خانه های اربابی و کشاورزان ساده بازچینی شده است. یعنی اینکه اسکلت و سازه های خانه ها اصل هستند و با روش هایی خاص از روستای مورد نظر به موزه آورده شده اند و در آنجا دوباره سازی شده اند.

در این موزه ى قشنگ نمای خانه های شیروانی را می بینید که بهشان کلاه های حصیری و قلاب ماهیگیری یا سیرهای نخ نموده آویزان است و بالکن خانه ها که پر از گلدان های سرسبز و با طراوت است.

می توانید به داخل خانه ها بروید و وسایل زندگی و تزئینات خانه های روستاییان را ببینید و به انبار خانه ها سرک بکشید که پر از عطر برنج دودی است و ماهی خشک به دیوارهایش آویزان است.

دارهای بافندگی روستاییان را از نزدیک می بینید و پیله های کرم ابریشم که به وسیله زن های روستایی به نخ تبدیل می شده است.

جالب اینجاست که بر طاقچه ى برخی از خانه ها قاب عکس سیاه و سفید روستاییان ساکن در خانه هم دیده می گردد!

به طویله و مزرعه آن روستاها هم می گردد سر زد و گاو و گوسفندها و مرغ و خروس های واقعی را دید!

در هر خانه هم یکی دو نفر خانم و آقا هستند که لباس های مربوط به آن روستا را پوشیده اند و در حکم راهنمای بازیدنماینده ها به حساب می آیند.

در برخی از روستاها هنرمندان رشته های مختلف صنایع دستی در محل های مخصوص نشسته اند و صنایع دستی ویژه ى آن روستا را فراوری می نمایند و به بازدیدنماینده ها می فروشند.

در موزه ى میراث روستایی گیلان می توانی به چایخانه ها و مهمانسراهای روستایی بروی و با خوراکی های سنتی روستاهاى گیلان پذیرایی بشوی. یکی از این خوراکی های خوشمزه که من امتحان کردم و حسابی پسندیدم یک نوع فالوده مخصوص روستایی بود که با لیموترش تازه صرف می شد.

در آنجا خانم هایی با لباس روستایی حضور دارند که غذاهای خوشمزه ی مخصوص روستا را می پزند و به بازدیدنماینده ها می فروشند. علاوه بر چایخانه ها و مهمانسراهای روستایی می توانی به محل هایی سر بزنی که روستاییان در آن دور هم جمع می شدند و نمایش اجرا می کردند و یا بازی های گروهی انجام می دادند. بازار روز و مزارع برنج و باغات چای را هم می گردد دید و با گیاهان دارویی و درخت های بومی شان هم آشنا شد.

در این موزه ی باشکوه انواع زندگی های ییلاقی، کوهپایه ای، جلگه ای و جنگلی را از نزدیک لمس می کنی و می بینی که اقوام گوناگون گیلک، تالش، ترک، گالش و کرد چطور علی رغم تفاوت ها کنار هم زندگی می کردند.

میز و نیمکت های چوبی، حصار باغچه های پر گل و نرده های اطراف راهروهای سنگی همه و همه به شیوه ى روستاییان استان گیلان ساخته و پرداخته شده است. آنقدر که اصلاً احساس نمی کنی به یک موزه آمدی و تمام مدت خودت را در آغوش روستاهای با صفای این خطه از کشورمان تصور می کنی. به خصوص اینکه برخورد راهنماهای موزه هم بی نهایت گرم و صمیمانه است و مثل اهالی مهربان این روستاها از شما استقبال می نمایند و در خانه هایشان را به رویتان باز می گذارند.

موزه ى میراث روستایی گیلان 9 حوزه فرهنگی و معماری را که شامل جلگه شرق سپیدرود و جلگه مرکزی گیلان می گردد و تقریباً 41 خانه برای بازدید مردم آماده نموده است و آن طور که مسئولان موزه می گفتند ظاهراً قرار است مجموعه های دیگری به موزه اضافه گردد و دریاچه ای نیز به عنوان دریای خزر در محل موزه ساخته بگردد.

منبع:نشریه شاهد نوجوان،شماره ی 56.

منبع: راسخون

به "یک گیلان کوچک دیگر!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک گیلان کوچک دیگر!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید