گول فواید نمک های رنگی را نخورید ، برترین نمک خوراکی را بشناسید ، بیماری ای که با مصرف نمک تصفیه شده در ایران کنترل شد
به گزارش وبلاگ برداری، این روزها در فضای مجازی، تبلیغات متعددی از فواید نمک های صورتی، سبز، آبی و خواص درمانی آنها دیده می گردد، اما به تاکید متخصصان مردم در حالی این نمک ها را مصرف می نمایند که نمی دانند چه آسیبی به سلامت خودشان و بچه هایشان می زنند.
به گزارش وبلاگ برداری،دکتر سید محمد میرخانی، عضو هیأت مدیره نظام پزشکیدر گفت وگو با وبلاگ برداری آنلاین درباره نمک های موجود در بازار مصرف گفت: نمک طعام با همان مزه شور که همگی با آن آشنا هستیم، از دو عنصر اصلی سدیم و کلر ساخته شده است. هزاران سال هم می گردد که نه تنها انسان ها، بلکه سایر پستانداران نیز برای تامین سدیم بدن این نمک را با روش های مختلف به دست می آورند.
وی ادامه داد: در اعصار گذشته و تا چند دهه پیش تامین نمک خوراکی مردم عمدتا از راه سنگ های نمک موجود در طبیعت و یا نمک های دریایی تامین می شد اما این محصولات تصفیه نمی شدند و به همراه آلودگی های فراوان مثل فلزات سنگینی که در آنها وجود داشت مورد مصرف قرار می گرفت. مصرف طولانی مدت این نمک ها هم به تدریج به قلب، کبد، استخوان ها، کلیه ها و مغز رسوب آسیب می زد و عامل بروز بیماری های جدی بود.
میرخانی درباره فواید ورود نمک های تصفیه شده حاوی ید هم مطرح کرد: در گذشته بیماری گواتر یا بزرگ شدن تیرویید نسبت به امروز شیوع بسیار بیشتری داشت. در مطالعاتی که در ابتدای دهه شصت در ایران انجام شد، شیوع گواتر ناشی از کمبود ید در بعضی استان ها بیش از 10درصد و در بعضی منطقه ها مثل شهریار و ورامین در استان تهران بیش از 50 درصد بود. این عدد در منطقه ای مثل سی سخت در شهر یاسوج نزدیک به 90 درصد هم رسیده بود.
این پزشک با بیان این که با مصرف بیشتر ید این بیماری به تدریج رفع شده، بیان نمود: کمبود یُد حتی باعث پایین آمدن هوش بچه ها و عدم رشد کافی دستگاه عصبی در نوزادان و شیرخواران نیز شده بود اما با تصفیه نمک خوراکی و اضافه شدن یُد به آن میانگین هوشی جامعه در طی چند سال بالاتر آمد. اینکه امروزه دیگر اثری از بیماری گواتر ناشی از کمبود ید در بین عموم ایرانیان نیست و یا بسیار نادر است همه از اثرات تصفیه نمک و اضافه کردن ید مورد احتیاج بدن به آن بود.
او به سودجویی بعضی در فضای مجازی برای فروش دوباره نمک های تصفیه نشده با عنوان نمک طبیعی اشاره نمود و گفت: مدتی است که عده ای سودجو و شیاد مردم را ترغیب به خرید نمک های رنگی می نمایند که در برترین حالت به عنوان نمک حمام در سایر جوامع از آن استفاده می گردد. آنها به مردم توصیه می نمایند که از مصرف نمک های تصفیه شده یُددار خودداری نمایند و نمک های دریایی و معدنی را به عنوان ماده طبیعی و مفید در سبد غذایی خود قرار دهند.
میرخانی درباره مضرات این نمک ها مطرح کرد: نمک های معدنی و دریایی شاید اندازه کمی از بعضی املاح مفید را داشته باشند اما وجود فلزات سنگین و سمی در آنها برای بدن انسان، به ویژه بچه ها خطرناک است. از سوی دیگر نمک های تصفیه شده از آنجا که خالص ترین حالت نمک هستند با مقدار کمی از آنها می توان طعم غذا را تغییر داد. اما برای تغییر مزه غذا با نمک های طبیعی تصفیه نشده چون پر از ناخالصی و کمتر شور هستند باید اندازه بیشتری مصرف گردد که هم باعث افزایش چند برابری مصرف و هم ورود بیشتر مواد سمی به بدن افراد و بروز مسمومیت است.
وی تاکید نمود: مردم باید نسبت به مضرات استفاده از این نمک ها و این تبلیغات دروغین مطلع باشند که از هر دو جنبه مالی و سلامتی آسیب زننده است.
منبع: همشهری آنلاین