روند افزایشی آمار سرطان پستان در ایران؛ مردها هم مبتلا می شوند؟ ، 5 استان با بیشترین مقدار بروز
به گزارش وبلاگ برداری، آنالیز های یک مطالعه درباره روند 15 ساله بروز سرطان پستان در ایران نشان می دهد که بروز سرطان پستان در کشور در سال های اخیر روند افزایشی داشته و مقادیر گزارش شده بیشتر از مقادیر برآوردشده به وسیله سازمان های علمی معتبر سرطان جهان است.
به گزارش وبلاگ برداری، سرطان پستان شایع ترین سرطان شناخته شده و شایع ترین دلیل مرگ ناشی از سرطان در زنان است. این بیماری در هر دو جنس زن و مرد دیده می گردد. به طورکلی در سطح جهانی بروز و مرگ ناشی از سرطان پستان رتبه اول را در بین سایر سرطان ها دارد.
مقدار بروز و مرگ ناشی از این بیماری در چند دهه اخیر، دستخوش تغییرات زیادی شده است. بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه مقطعی و با استفاده از داده های ثبت شده بین سال های 1382 تا 1396، تحلیلی بر روند بروز سرطان پستان در ایران ارائه دادند.
آنالیز های این مطالعه حاکی از این است که روند بروز سرطان پستان در ایران بین سال های 1382 تا 1396 از 15.96 به 40.72 در 100 هزار زن افزایش یافته است. بعلاوه مشخص شد که فراوانی نسبی سرطان پستان در زنان از سال 1394 تا 1396 از 25 درصد به 26.47 درصد تغییر نموده و شایع ترین سرطان در بین زنان است.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ به نظر می رسد یکی از دلایل افزایش مقدار بروز، بهبود روش های تشخیصی و افزایش آگاهی زنان در زمینه سرطان پستان باشد. اگرچه این روش ها قادر به تشخیص سرطان ها در مراحل اولیه و بهبود مقدار بقا و کاهش نرخ مرگ ومیر هستند؛ اما ممکن است به درجاتی باعث افزایش موارد مثبت نیز گردد. بعلاوه باید به سایر عوامل مانند تغییر سبک زندگی زنان، تغییر الگوهای باروری و عوامل محیطی نیز توجه داشت.
در سال 1396 از بین 17 هزار و 467 مورد تازه سرطان پستان، 98.2 درصد مربوط به زنان و 1.8 در مردان بوده است و این تعداد 26.47 درصد از کل سرطان های تشخیص داده شده در زنان و 12.97 درصد از کل تشخیص های سرطان در دو جنس است.
آنالیز های این مطالعه نشان داد که بر اساس آخرین گزارش ثبت سرطان در کشور؛ بیشترین بروز سرطان پستان در گروه سنی 65 تا 69 سال و گروه سنی 60 تا 64 سال بوده است. بعلاوه بالاترین مقدار بروز استانداردشده سنی به ازای هر 100 هزار زن، به ترتیب در استان های تهران، اصفهان، یزد، گیلان و البرز مشاهده شده است.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ عوامل مختلف جغرافیایی، اجتماعی، مالی و فرهنگی می توانند بر تفاوت مقدار بروز در شهرهای مختلف کشور دخیل باشند. از سوی دیگر؛ تفاوت جمعیت استان های مختلف و نیز توزیع متفاوت سنی در گروه های جوان و سالمند، می توانند از عوامل مؤثر بر بروز بالاتر سرطان پستان در بعضی استان ها باشند. به عنوان مثال؛ شهرهای بزرگ و صنعتی در استان تهران و اصفهان و البرز که فرصت های شغلی و تحصیلی بیشتری را در خود جای داده اند، می توانند پذیرای گروه های مختلف از مهاجرین سایر استان ها باشند که این مسئله نقش مهمی در بالاتر بودن مقدار بروز سرطان پستان دارد.
از سوی دیگر ممکن است در استان های بزرگ کشور و یا در استان هایی که به لحاظ مالی در شرایط بهتری هستند، افزایش دسترسی به امکانات تشخیصی زودرس مانند تجهیزات و نیروهای متخصص بالاتر بوده که منجر به افزایش احتمال انجام غربال گری سرطان خواهد بود. بعلاوه یکی دیگر از عوامل اثرگذار، کیفیت دستگاه های ثبت داده های سرطان در هر استان است؛ به طوری که در استان هایی که ثبت سرطان به صورت مستمر انجام می گردد، ممکن است مقدار بروز واقعی تری گزارش گردد.
این محققان معتقدند که لازم است در تحلیل دلایل تفاوت بروز سرطان پستان در استان های مختلف، تأثیر عواملی مانند تفاوت امید به زندگی، سطح رفاه اجتماعی و شاخص های مرتبط با شیوه زندگی پرخطر، مدنظر قرار گیرند.
پژوهشگران این مطالعه عنوان می نمایند که گرچه در داده های سیستم ثبت سرطان کشور مقدار بروز سرطان پستان به خوبی گزارش شده است؛ اما مقدار بروز به تنهایی نمی تواند شاخص خوبی برای مشخص شرایط سرطان پستان در ایران باشد. چراکه سایر شاخص ها مانند مقدار شیوع و مرگ ومیر نیز در جهت سیاست گذاری های کنترلی مدیریت سرطان پستان لازم است. بنابراین لازم است سیستم ثبت سرطان در تمام استان های کشور، با در نظر گرفتن سایر شاخص های مهم برای آنالیز شرایط سرطان پستان به ویژه گزارش مقدار مرگ ومیر تقویت گردد.
نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که بروز سرطان پستان در کشور در سال های اخیر روند افزایشی داشته است و مقادیر گزارش شده بیشتر از مقادیر برآورد شده به وسیله سازمان های علمی معتبر سرطان جهان است. این روند افزایشی تأکیدی بر ضرورت سیاست گذاری های ملی جهت تشخیص به موقع افزایش بقا و بهبود کیفیت زندگی زنان است.
یافته های این مطالعه، تیرماه امسال به صورت مقاله علمی با عنوان روند بروز سرطان پستان در ایران در یک بازه زمانی 15 ساله مطابق گزارش ثبت سرطان کشور در فصل نامه بیماری های پستان ایران منتشرشده است.
در انجام این تحقیق شهپر حقیقت؛ پژوهشگر مرکز تحقیقات سرطان پستان پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی، زهرا امیدی و علی قنبری مطلق از اداره سرطان مرکز مدیریت بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت با یکدیگر مشارکت داشتند.
منبع: همشهری آنلاین