هدایت کامل و جامع برای علاقه مندان به قهوه اسپرسو، عکس
به گزارش وبلاگ برداری، اسپرسو (Espresso) ساده ترین و خالص ترین نوع قهوه است. این نوشیدنی سمبل فرهنگِ قهوه ایتالیایی و یک نماد جهانی به شمار می رود. زمانی که صحبت از قهوه در ایده آل ترین شکل خود به میان می آید، حتما اسپرسو را به خاطر بیاورید. بعضی از مردم تصور می نمایند اسپرسو یکی از قدیمی ترین انواع قهوه است. این عقیده را نمی توان کاملا درست دانست؛ اسپرسو آن قدرها هم قدیمی نیست.
اگر همراه با تور ایوار به ایتالیا سفر می کنید، حتما اسپرسوهای خوش طعم ایتالیایی را تجربه کنید.
برای آشنایی با انواع اسپرسو، طرز تهیه آن و دانستن چند حقیقت جالب درباره این قهوه محبوب، این مقاله اطلاعات مفیدی در اختیار شما قرار می دهد.
تاریخچه اسپرسو
اسپرسو توسط یک مخترع باهوش میلانی به نام لوئیجی بِزِرا (Luigi Bezzera) ابداع شد. وی علاقه اش به بخار را با علاقه اش به قهوه ترکیب کرد و یک روش ساده و نوآورانه برای درست کردن قهوه با استفاده از فشار بخار اختراع کرد. این کار انقلابی در مفهوم تهیه قهوه با یک ظرف آب جوش به وجود آورد.
در سال 1905 حق ثبت اختراع بزِرا توسط دِزیدِریو پاوونی (Desiderio Pavoni) خریداری شد. پاوونی پیروز شد اولین دستگاه اسپرسوساز دنیا به نام La Ideale را به بازار عرضه کند. این دستگاه در زمان خود یک انقلاب در صنعت قهوه به شمار می رفت اما شباهت های کوچکی هم به دستگاه های اسپرسوی مدرن داشت. این اسپرسوساز قدیمی به متوسط دمای 140 درجه سانتی گراد و فشار 1/5 بار می رسید. این درحالی است که دستگاه های امروزی با فشار 9 بار کار می نمایند. البته نتیجه کار بیشتر شبیه قهوه فیلتری بود تا آن چه ما امروز به عنوان اسپرسو می شناسیم.
این روش جدید راهی سریع برای درست کردن یک فنجان قهوه قوی و خوشمزه بود. کلمه اسپرسو در زبان ایتالیایی به معنای قهوه تحتِ فشار است. البته کمی هم مفهوم سرعت را در خود دارد. این روش در زمان خود بسیار جدید و نوآورانه بود اما به دلیل طعم سوخته ای که با فشار بخار در قهوه ایجاد می شد، محبوبیت خود را به تدریج از دست داد.
در اوایل قرن بیستم موج جدیدی از فرهنگ نوشیدن قهوه در ایتالیا شروع شد. در سال 1920، کلمه اسپرسو به طور رسمی وارد فرهنگ لغت ایتالیایی شد. در دیکشنری آلفردو پانزینی قهوه اسپرسو این طور توضیح داده شده است: نوعی قهوه که با فشار توسط دستگاه یا فیلتر آماده می گردد.
به تدریج قهوه خانه های آرام و شیک قرن نوزدهم جای خود را به بارهای متوسط با فضایی خاکی تر دادند که افراد عام را به خود جذب می کردند. کلمه باریستا در سال 1938 وارد زبان شد. موسولینی تصور می کرد اصطلاح بارمَن بیش از حد آمریکایی است؛ بنابراین کلمه باریستا را به عنوان جایگزین استفاده کرد.
مصرف قهوه در دهه 20 میلادی به اوج خود رسید. اما در دهه های 30 و 40 میلادی به دلیل سیاست هایی که از سوی موسولینی (Mussolini) مبنی بر محدودیت واردات قهوه در جنگ دنیای دوم اعمال شد، مصرف قهوه کاهش پیدا کرد. در این میان پیشرفت هایی در دستگاه اسپرسوساز La Ideale حاصل شد.
در دهه 1940 یک کارگرِ کارخانه آسیاب قهوه به ایده جالبی دست پیدا کرد. او عقیده داشت اگر به جای بخار از یک پیستون استفاده کند تا آب را با فشار از میان قهوه خارج کند، می تواند طعم تلخ سوختگی را از میان ببرد.
آکیل گاجا (Achille Gaggia) باریستای اهل میلان بود که در سال 1947، تحولات زیادی در ماشین اسپرسوساز قدیمی به وجود آورد. دستگاه جدید گاجا که با پمپاژ دستی کار می کرد، قادر بود فشار بیشتری نسبت به نمونه های قبلی روی قهوه وارد کند. این عمل موجب فشرده شدن اسانس و کلوئید و در نتیجه به وجود آمدن ویژگی منحصربه فرد اسپرسو یعنی کرِما (Crema) می شد. با استفاده از دستگاه اسپرسوساز گاجا درست کردن اسپرسو تنها 15 ثانیه طول می کشید. گفته می گردد گاجا برای ساخت این دستگاه از جیپ ارتشیِ آمریکا که با سیستم هیدرولیک کار می کرد الهام گرفته بود. ماشین اسپرسوی گاجا سریع و قدرتمند بود.
در سال 1948، امتیاز اختراع خود را با ارنستو والِنته (Ernesto Valente)، رئیس کمپانی قهوه فائِما (FAEMA) فروخت. این کمپانی هنوز هم در حال فعالیت است. گاجا و فائِما در مورد این دستگاه اختلاف نظرهایی با هم داشتند؛ گاجا معتقد بود این ماشین اسپرسوساز یک دستگاه لوکس است، در حالی که فائِما قصد داشت این محصول را در اختیار عموم قرار دهد. این اختلاف نظرها باعث شد فائما در سال 1961 نمونه ارزان تری از این دستگاه به نام FAEMA E61 طراحی و روانه بازار کند.
این دستگاه منبع اصلی تمام ماشین های اسپرسوی مدرنِ امروز است. FAEMA E61 اولین دستگاه نیمه اتوماتیک بود که نیازی به نیروی دست نداشت. با این حال به باریستا اجازه مدیریت پارامترهای عصاره گیری را می داد.
این دستگاه نه تنها یک ماشین همه کاره است، بلکه در زمان و نیروی کار هم صرفه جویی می نماید. همچنین قادر است فضای یک بارِ ایتالیایی را به وجود بیاورد؛ جایی که باریستا می تواند تا زمان آماده شدن اسپرسو با مشتری صحبت کند.
نوشیدن اسپرسو برای ما صرفا به دلیل طعم خوب یک قهوه با کیفیت است اما برای مردم ایتالیا تداعی نماینده خاطرات و روشی برای افتخار به کشور و فرهنگ شان است. این بار که قصد داشتید یک اسپرسو بنوشید، بدانید که از چیزی بیشتر از یک فنجان قهوه لذت می برید؛ شما بخشی از یک سنت قدیمی و باارزش هستید.
فرق اسپرسو با قهوه چیست؟
اسپرسو از نظر فنی یکی از انواع روش های تهیه قهوه است و نام دانه یا نوع متفاوتی از قهوه نیست. آن چه اسپرسو را از قهوه معمولی متمایز می سازد، روش خاصی است که برای تهیه آن به کار گرفته می گردد. این نوشیدنی با عبور آب جوش تحت فشار از میان قهوه های آسیاب شده تهیه می گردد. از آنجایی که اسپرسو طعم قوی و غلیظی دارد، معمولا در شات های کوچک سرو می گردد. برای درست کردن این نوشیدنی از قهوه اسپرسو یا قهوه فرانسه استفاده می گردد.
طرز تهیه اسپرسو
به یاری این رسپی می توانید با ماشین اسپرسوساز خانگی یا تجاری یک شات اسپرسوی خوشمزه آماده کنید. گفتنی است دستگاه های اسپرسوساز ممکن است در جزئیات کمی با هم متفاوت باشند:
- دستگاه، پرتافیلتر و فنجان را گرم کنید. مطمئن شوید که حتما آب سرد و تازه در مخزن دارید.
- پس از آسیاب کردن قهوه، 14 گرم از قهوه آسیاب شده را در پرتافیلترِ دَبل شات یا 7 گرم قهوه را در پرتافیلتر سینگل شات بریزید.
- اکنون به یاری تَمپر و با حرکاتی نرم و یکنواخت، قهوه را در پرتافیلتر فشرده کنید. برای انجام این کار ضروری است فشاری حدود 15 کیلوگرم به قهوه وارد کنید. کمی تغییر زاویه حرکت دست به شما یاری می نماید عمل فشرده سازی را بهتر انجام دهید. سپس پودرهای اضافی قهوه را از لبه پرتافیلتر پاک کنید.
- پرتافیلتر را داخل دستگاه قرار دهید و فنجان را که از قبل گرم نموده اید، زیر نازل قرار دهید.
- بلافاصله پس از قفل شدن پرتافیلتر در دستگاه، عصاره گیری را شروع کنید تا از سوختن قهوه جلوگیری کنید.
- اگر قصد دارید اسپرسوی دَبل شات آماده کنید پس از آماده شدن حدود 60 الی 90 میلی لیتر نوشیدنی دستگاه را متوقف کنید. اگر هم می خواهید اسپرسوی سینگل شات میل کنید، ماشین را پس از آماده شدن 30 الی 60 میلی لیتر نوشیدنی متوقف کنید.
- زمان استخراج باید بین 25 الی 30 ثانیه باشد. اسپرسویی که در ابتدا به داخل فنجان شما می ریزد تیره رنگ است اما در خاتمه باید به کفِ کِرم و طلایی تبدیل گردد. این نوشیدنی را باید بلافاصله سرو کنید تا طعم خوش آن را بهتر احساس کنید.
معرفی بهترین برندهای اسپرسو
در این جا بعضی از بهترین برندهای اسپرسو را به شما معرفی می کنیم تا بتوانید صبح خود را به یک فنجان اسپرسوی خوشمزه و باکیفیت شروع کنید.
لاوازا سوپر کرما اسپرسو
دانه قهوه لاوازا سوپر کرِما اسپرسو (Lavazza Super Crema Espresso) از برند ایتالیاییِ لاوازا، یکی از پرفروش ترین دانه های قهوه است. علت این محبوبیت کیفیت بالا و مزه بسیار خوب این قهوه است. بسیاری از خریدارانِ این اسپرسو ادعا می نمایند پس از مصرف اولین فنجان از این محصول کاملا وابسته آن شده اند. این دانه قهوه با طعم ملایم فندق و شکر قهوه ای یکی از محبوب ترین اسپرسوهای دنیا به شمار می رود.
پیتس کافی ایتالین رست دارک
اگر نظر خریداران پیتس کافی ایتالیَن رُست دارک (Peets Coffee Italian Roast Dark) را بخوانید، حتما متوجه خواهید شد که طعم دودی و در عین حال شیرین این اسپرسو تا چه اندازه مورد توجه همه واقع شده است. علی رغم آن که این ترکیب به طور قابل توجهی تیره تر از انواع دیگر اسپرسو است، خریداران هرگز طعم سوختگی احساس ننموده اند. این دانه آسیاب شده ایتالیایی را چه به صورت اسپرسو تهیه کنید چه با فرنچ پرِس، دارای شیرینیِ ملایم، عطر قوی و طعم بسیار خوبی است.
دث ویش کافی کو
دِث ویش کافی (.Death Wish Coffee Co) علاوه بر آن که یکی از بهترین برندهای اسپرسو است، به عنوان قوی ترین قهوه دنیا هم شناخته می گردد. به نظر می رسد تولیدنمایندگان این قهوه در ساراتوگا اسپرینگز در نیویورک اطلاعات خوبی از کافئین دارند. به علاوه، این کمپانی از دانه های ارگانیک، با گواهی تجارت عادلانه (Fair Trade) و مورد تائید وزارت کشاوری ایالات متحده آمریکا استفاده می نمایند. این قهوه آسیاب شده، لطیف و تیره برای درست کردن اسپرسو یا قهوه معمولی بسیار ایده آل است.
ایلی اسپرسو میدیوم رست
ایلی اسپرسو میدیوم رُست (Illy Espresso Medium Roast) یکی از بهترین برندهای اسپرسو در دنیا است. محبوبیت این برند ایتالیایی بی دلیل نیست. این دانه های آسیاب شده 100 درصد دانه های قهوه عربیکا هستند که با فرایند رُست آهسته تهیه شده اند. به علاوه، بافت و طعم غنی و لطیفی دارند.
استون استریت کافی کمپانی نی باکلینگ اسپرسو
اِستون اِستریت کافی کمپانی نی باکلینگ اسپرسو (Stone Street Coffee Company Knee Buckling Espresso) از انتخاب 5 دانه مختلف ساخته شده است که ترکیبی معطر و خوش طعم را به وجود آورده اند. خریداران این قهوه از چنین ترکیبی بدون تلخیِ معمول اسپرسو بسیار استقبال می نمایند.
کیکینگ هورس کافی
کیکینگ هورس کافی (Kicking Horse Coffee Whole Bean Cliff Hanger Espresso) یک ترکیب منحصربه فرد از دانه های قهوه از آفریقا، اندونزی، آمریکای مرکزی و آمریکای جنوبی است که به گفته خریداران طعم و مزه خارق العاده ای دارد. به علاوه، همان طور که از نام این برند پیداست، قطعا به بیدار ماندن شما در طول روز یاری می نماید.
نسپرسو اوریجینال لاین لیوانتو کپسولز
اگر برحسب اتفاق دستگاه قهوه ساز شما نسپرسو (Nespresso) است، پیشنهاد می کنیم حتما نِسپرسو اوریجینال لاین لیوانتو کپسولز (Nespresso Original Line Livanto Capsules) را امتحان کنید. این کپسول های نسپرسو ترکیبی متعادل از دانه های عربیکا از آمریکای مرکزی و جنوبی هستند. به یاری این کپسول ها می توانید در مدت زمان کوتاهی یک اسپرسوی خوشمزه و راحت بنوشید.
چند حقیقت جالب درباره اسپرسو
- اسپرسو بیش از 100 سال پیش در ایتالیا اختراع شد.
- اسپرسو به عنوان یک پایه برای انواع قهوه استفاده می گردد. اسپرسو را با شیر یا جایگزین های دیگری ترکیب می نمایند تا نوشیدنی هایی مانند لاته، کاپوچینو و ... تهیه نمایند.
- کرِما نشان دهنده تازه بودن دانه های قهوه است. کرِما مایعی با بافت کِرِمی و قهوه ای رنگ است که با اسپرسو استخراج می گردد و روی نوشیدنی قرار می گیرد. اگر اسپرسو تازه باشد، کرِما باید 3 الی 5 دقیقه روی نوشیدنی بماند.
- یک شات اسپرسو حاوی تقریبا 42 تا 50 دانه قهوه است.
- چربی موجود در اسپرسو از قهوه فیلتری بیشتر است. یک شات اسپرسو حاوی 2/5 درصد چربی است. در حالی که در قهوه فیلتری تنها 0/6 درصد چربی وجود دارد. این چربی از روغن های طبیعی موجود در دانه قهوه به وجود می آید.
- اسپرسو نوعی دانه خاص قهوه یا روشی خاص برای رُست کردن نیست، بلکه نام یک نوشیدنی و روش تهیه آن است.
- اسپرسو توسط دولت ایتالیا کنترل می گردد، زیرا بخشی از فرهنگ و زندگی روزمره مردم این کشور به شمار می رود.
- از سال 2015 فضانوردان ایستگاه فضایی قادرند اسپرسوی تازه تهیه نمایند.