بحران زیر گوش سعدالسلطنه

به گزارش وبلاگ برداری، تهران (پانا) - بازار سنتی قزوین در کنار سرای سعدالسلطنه یکی از مکان های ارزشمند فرهنگی و گردشگری شهر قزوین محسوب می شود، اما این بازار که به عنوان نبض اقتصادی شهر و مرکز فعالیت کسبه و تجار نیز فعالیت می کند، به دلایل زیادی در کانون بحران واقع شده است و سال هاست کارشناسان درباره خطر پیش روی آن هشدارهای لازم را می دهند.

بحران زیر گوش سعدالسلطنه

به گزارش ایران، بافت قدیمی، فرسوده و متمرکز باعث شده این منطقه با نقص ایمنی روبه رو و در برابر حوادث غیرمترقبه آسیب پذیر باشد.

قدرت الله مهدیخانی، مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین در این باره گفت: مرکز شهر قزوین یکی از پرتردد ترین مکان های شهر محسوب می شود و بازار قزوین و انبارهای اطراف آن به یکی از مهم ترین نگرانی های مجموعه مدیریت شهری تبدیل شده است. بافت فرسوده، دسترسی سخت و مواد اشتعالزا 3 عامل مهم در به وجود آمدن نگرانی در این ارتباط است. انبارهای غیر استاندارد نزدیک به بازار قزوین نیز یکی از مهم ترین کانون های خطر شهر قزوین است که نیازمند بررسی و رسیدگی فوری است. بیشتر این انبارها در ساختمان های فرسوده متصل به بازار شهر قرار دارند که حتی در بعضی از موارد مواد اشتعالزای فراوانی در آن انبار شده که همین موضوع می تواند خطر بزرگی برای شهر قزوین محسوب شود.

وی در ادامه اضافه کرد: گازرسانی غیر استاندارد، سیم کشی های فرسوده و چاه های قدیمی موارد دیگری هستند که خطر وقوع حادثه را افزایش می دهند و نمی توان از کنار آنها بی تفاوت گذشت. یکی دیگر از نگرانی ها معابر باریک و تو در توی بازار است که اجازه ورود ماشین ها و تجهیزات امداد رسانی را با مشکل روبه رو می کند. باید قبول کنیم ایمن سازی بازار هنوز به یک خواست عمومی، بویژه بین کسبه و بازاریان تبدیل نشده و اهمال در تشکیل نهاد مدیریتی در درون بازار موجب چندصدایی و چنددستگی در پیگیری مسائل توسعه این سرمایه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شده است. بنابراین از نهادهای مسئول انتظار می رود هر چه سریع تر برای رفع مسائل ایمنی در بازار اقدام کنند تا شاهد رخداد تلخی نباشیم.

لزوم انتقال انبارها به بیرون شهر

مدیرکل مدیریت بحران استان قزوین خرید، فروش و انبار کردن مواد قابل اشتعال در خیلی از مغازه های بازار سنتی را خطرناک مطرح نمود و گفت: در صورت وقوع آتش سوزی در یکی از این مکان ها در محیط بازار قطعاً با تلفات بسیار زیادی روبرو خواهیم شد. بنابراین ضروری است انبار هایی که در محدوده بازار هستند و به نوعی برای بازار و ساکنان آن خطر دارند، تخلیه کنیم و به بیرون از شهر منتقل کنیم. باید برای حل مسائل بازار سنتی قزوین از خود کسبه نظرخواهی کنیم و از آنها بخواهیم در امر ایمن سازی مشارکت کنند. البته مقرر کرده ایم که کسبه حتماً دوره آموزش آتش نشانی ببینند و پس از کسب گواهینامه این دوره مجاز به تمدید پروانه کسب هستند.

محمد بابایی، یکی از مغازه داران باسابقه بازار قزوین با بیان اینکه دسترسی مؤثری برای مأموران امدادی و آتش نشانی وجود ندارد، گفت: به دلیل اینکه در گذشته و در زمان ساخت بازار قزوین نظارتی نبوده و هر کس هر طور دلش خواسته مغازه ساخته است همین موضوع باعث شده که بافت بازار ناهمگون شود به طوری که معبر و دهانه ورودی بازار پهن است اما هر چه به انتهای بازار نزدیک تر می شوید راه و معبر باریک تر می شود به طوری که در بعضی جاها با عرض معابری کمتر از دو متر روبرویم. در کنار آن وجود دستفروش ها و بساط گسترده بعضی مغازه داران در معابر نیز باعث می شود تردد و رفت و آمد بویژه در مواقع اضطراری بسیار سخت شود.

لزوم احداث ایستگاه آتش نشانی

رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری قزوین با بیان اینکه ایمن سازی بازار در گرو همکاری کسبه و البته هماهنگی دستگاه های ذیربط است، از احداث ایستگاه آتش نشانی در نزدیکی بازار خبر داد و گفت: زمینی برای این کار در نظر گرفته شده تا پس از تملک، ایستگاهی در آنجا بسازیم. البته در حال حاضر در کاروانسرای شرق که مجاور بازار است، ایستگاه آتش نشانی موقت داریم که دو خودروی آتش نشانی و 6 نفر نیروی فعال در آنجا فعالیت می کنند. البته صرف وجود نیرو، تجهیزات و ماشین آلات نمی تواند در اطفای آتش سوزی های احتاقتصادی بازار سنتی قزوین راهگشا باشد. متأسفانه فضای بازار برای تردد، دسترسی و گذر نیروهای سازمان آتش نشانی مهیا نیست؛ به طوری که در بعضی از گذرها مجبوریم تنها از کپسول استفاده کنیم. بنابراین و با توجه به پیچیدگی مسائل بازار، باید دستگاه های مرتبط دست به دست هم بدهند و این مسائل را مرتفع کنند. مجتبی منتظری، دلیل بعضی آتش سوزی ها در فضاهای تاریخی و قدیمی را سیم کشی های فرسوده و تأسیسات الکتریکی کهنه دانست و اضافه کرد: همه دستگاه های خدمات رسان ضمن تعامل با همدیگر باید تأسیسات مختلف بازار سنتی را ساماندهی کنند و در این زمینه بهترین الگوی ما سرای سعدالسلطنه است. ضمن اینکه لزوم تخصیص و جذب بودجه ای ویژه برای ایمن سازی بازار سنتی ضروری است و در این رابطه باید سازمان هایی مانند شهرداری، میراث فرهنگی، ادارات آب، برق و گاز به طور دقیق ابعاد مختلف ایمن سازی بازار سنتی شهر را بررسی کنند و ضمن هماهنگی و همفکری با همدیگر، فرایند ایمن سازی بازار سنتی را شروع کرده و پیش ببرند.

منبع: خبرگزاری پانا

به "بحران زیر گوش سعدالسلطنه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بحران زیر گوش سعدالسلطنه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید